Progdi UMK Diharapkan Dapat Bekerjasama Dengan PT di Malaysia

umk

Kudus, Radiosuarakudus.com – Masing-masing Program Studi (Progdi) di semua fakultas yang ada di Universitas Muria Kudus (UMK), diminta segera menindaklanjuti kerjasama dengan beberapa perguruan tinggi (PT) di Malaysia.

Harapan itu disampaikan Wakil Rektor IV UMK Bidang Kerjasama, Dr A Hilal Madjdi MPd, usai melakukan lawatan kerjasama ke PT di Negeri Jiran, yakni di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), International Islamic University Malaysia (IIUM), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), dan Universitas Putra Malaysia (UPM).

Dikatakannya belum lama ini, respon berbagai PT Malaysia yang dikunjungi UMK, sangat bagus. Mereka menyambut baik kerjasama dengan UMK, khususnya UKM, IIUM, dan UTHM.

Sambutan positif berbagai PT di Malaysia ini, harus di lihat masing-masing Progdi sebagai peluang untuk meningkatkan kerjasama dengan PT lain di luar negeri.

Berbagai peluang kerjasama dengan PT Malaysia itu, antara lain pertukaran dosen, pertukaran mahasiswa, kolaborasi riset, culture visit, dan short courses. (Roy Kusuma)

You may also like...

Comments are closed.